ΤΕΤΑΡΤΗ 2 ΜΑΪΟΥ – ΤΕΙ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Για τα γεγονότα της Τετάρτης 2 Μαΐου, ημέρα εκλογών του Συμβουλίου Διοίκησης, ακούστηκαν διάφορες εκδοχές, άλλες ψευδείς και άλλες ανακριβείς. Θα βάλουμε τα πράγματα σε μια σειρά περιγράφοντας τα γεγονότα όπως αναφέρθηκαν από τα άτομα της συλλογικότητας μας που απήχθησαν.

Την ημέρα εκείνη είχε προγραμματιστεί παράσταση διαμαρτυρίας από φοιτητές – καθηγητές έξω απ’ το κτήριο της Διοίκησης του ΤΕΙ, με σκοπό το μπλοκάρισμα των εκλογών όπως έγινε και σε άλλα πανεπιστήμια και ΤΕΙ σε όλη τη χώρα.

Παραθέτουμε τα γεγονότα χρονικά.

6:30πμ: Στο σταθμό του ΟΣΕ βρίσκονται 30 άτομα μέλη αριστερών φοιτητικών παρατάξεων.

7:15πμ: 6 άτομα από τη συνέλευση του αυτόνομου σχήματος του ΤΕΙ κατέβηκαν απ’το λεωφορείο του ΟΑΣΘ(52). Απευθείας 20 άτομα μέλη της ΔΑΠ απομόνωσαν τους 3 απ’ αυτούς και τους μετέφεραν με τη βία στο κεντρικό διάδρομο παρουσίας 100 Δαπιτών εξοπλισμένων με σίδερα, λοστούς, ξύλα, αλυσίδες και πυροσβεστήρες. Εκεί συλλέχθησαν τα προσωπικά τους αντικείμενα (κινητά, ταυτότητες, τσάντες).

Από εκείνη τη χρονική στιγμή και μετά μέλη της ΔΑΠ παραταγμένοι μπροστά στη στάση του λεωφορείου «συλλάμβαναν» φοιτητές με βάση την εμφάνισή τους, την οποία δεν ενέκριναν. Οποιαδήποτε αντίσταση απαντιόταν με τραμπουκισμό και ξυλοδαρμό.

7:30πμ: 8 άτομα τα οποία είχαν συλληφθεί μεταφέρονται στο δωματιάκι του συλλόγου φοιτητών, όπου τους περίμεναν μέσα έξι μπράβοι νυχτερινών μαγαζιών. Η εικόνα του δωματίου ήταν έτσι διαμορφωμένη ώστε να θυμίζει δωμάτιο βασανιστηρίων, με καρέκλες και σχοινιά. Ακολούθησε λεκτική και σωματική βία με απειλές κατά των ίδιων και των οικογενειών, σφαλιάρες και μπουνιές.

8:15πμ: όλα τα άτομα μεταφέρθηκαν στην είσοδο του ΤΕΙ και ενώ δεν επιστράφηκαν σε όλους τους «συλληφθέντες» τα προσωπικά αντικείμενα, προσπάθησαν να τους διώξουν απ’ το ΤΕΙ με τις κλωτσιές. Εκείνη τη στιγμή ένα αυτοκίνητο με 5 αλληλέγγυους έφτασε στο σημείο και βλέποντας την εικόνα αυτή έσπευσε να βοηθήσει. Στη σύγκρουση που ακολούθησε (60 Μέλη της ΔΑΠ εναντίων 6) υπήρχαν τραυματισμοί και από τις δύο πλευρές ενώ μετά όμηροι και αλληλέγγυοι κυνηγήθηκαν στα χωράφια ακόμα και με αμάξι από τη ΔΑΠ.

Ο τραμπουκισμός φοιτητών που κατέβαιναν απ’το λεωφορείο στο ΤΕΙ συνεχίστηκε και μετά το παραπάνω περιστατικό, παίρνοντας σβάρνα ακόμα και αυτούς που ήρθαν για τα μαθήματα τους, έως και τη λήξη των εκλογών.

Ο στρατός της ΔΑΠ – μπράβων ΟΝΝΕΔ επιτέθηκε και σε μέλη του ΜΑΣ και των εκτάκτων καθηγητών χωρίς καμία διάκριση, απαγορεύοντας τους την είσοδο στο ΤΕΙ και το μοίρασμα φυλλαδίων.

Λίγες μέρες πριν τις εθνικές εκλογές στην ατζέντα του Σαμαρά υπήρχε ξεκάθαρα ένα οργανωμένο σχέδιο προάσπισης των εκλογών του ΣΔ με κάθε μέσο. Αφενός για να εξασφαλίσουν με αυτόν τον τρόπο την ικανοποίηση των κομματικών τους συμφερόντων και των αφεντικών τους (δημόσια τοποθέτηση του Σαμαρά για την εκπαιδευτική αναδιάρθρωση, την εφαρμογή του νέου νόμου και την καταστολή κάθε μέσου αντίδρασης του φοιτητικού κινήματος). Αφετέρου για να ενισχύσουν το προφίλ που τους θέλει να κάνουν κουμάντο στα ιδρύματα δείχνοντας το αληθινό πρόσωπο του διεφθαρμένου φοιτητικού συνδικαλισμού.
Μόνο με ένα τέτοιο επίπεδο βίας θα μπορούσε να αποτραπεί κάθε είδους αντίδραση για την διεξαγωγή των εκλογών του ΣΔ, βρίσκοντας για άλλη μια φορά τη ΔΑΠ-ΝΔΦΚ στην πρώτη γραμμή.

Η διοίκηση του ΤΕΙ είναι άμεσα συνένοχη για το περιστατικό και τις προεκτάσεις που παίρνει, αφού επιτρέπει τέτοιου είδους πρακτικές (μπραβιλίκια, απαγωγές, ξυλοδαρμοί φοιτητών και καθηγητών) να λαμβάνουν χώρα νομιμοποιώντας τες υπό το όνομα του συγκεκριμένου «φοιτητικού συλλόγου». Φυσικά δεν τρέφουμε καμία αυταπάτη ότι ένα τέτοιο μοντέλο διοίκησης προσφέρει εύφορο έδαφος για να ευδοκιμήσουν σχέσεις κομματικών συμφερόντων μεταξύ Γραμματειών – καθηγητών – παρατάξεων, καταστέλλοντας κάθε ελεύθερη άποψη διατυπώνεται και έρχεται σε σύγκρουση με τα συμφέροντα τους.

Είναι ευθύνη όλων μας να αντιστεκόμαστε χωρίς κανένα έλεος σε λογικές και πρακτικές που καταστέλλουν κάθε αγωνιστική κινητοποίηση και τρομοκρατούν κάθε φοιτητή ο οποίος δεν έχει επιλέξει τον ίδιο δρόμο με αυτόν της υποταγής, της καβάτζας και του γλειψίματος.

Ο δρόμος που έχουμε επιλέξει είναι μακριά από κομματικά συμφέροντα και συμφέροντα τρίτων. Δημιουργούμε συνελεύσεις για την οργάνωση και την υπεράσπιση των δικών μας συμφερόντων με ανοιχτές και αμεσοδημοκρατικές διαδικασίες, σε κάθε πτυχή της ζωής μας. Προωθούμε την αυτοοργάνωση και την αλληλεγγύη ως εργαλείο ρήξης με το υπάρχον κλειστό πολιτικό πλαίσιο του συστήματος, μέσα και έξω απ’ τα πανεπιστήμια. Παίρνοντας στα χέρια μας την κατάσταση χωρίς να δεχόμαστε το ρόλο του κομπάρσου στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων, με σκοπό τη συνειδητοποίηση, τη συλλογικοποίηση και τη συμμετοχή όλων μας, ως τη γενικευμένη αυτοδιέυθυνση των ζωών μας.

ΚΑΝΕΝΑ ΕΛΕΟΣ ΣΤΑ ΔΙΣΕΓΓΟΝΑ ΤΩΝ ΧΟΥΝΤΙΚΩΝ
ΠΟΛΕΜΟΣ ΜΕ ΚΑΘΕ ΜΕΣΟ ΣΕ ΚΑΘΕ ΜΟΡΦΗ ΦΑΣΙΣΜΟΥ
ΕΩΣ ΤΗΝ ΑΤΑΞΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Υ.Γ. ο ξυλοδαρμός στελεχών της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ καθώς και η εξαφάνιση της πολιτικής τους παρουσίας στο ΑΠΘ και στο ΠΑΜΑΚ ήταν η άμεση απάντηση που επέλεξαν οι σύντροφοι , που δραστηριοποιούνται πολιτικά στα εν λόγω εκπαιδευτικά ιδρύματα, για τα γεγονότα που διαδραματίστηκαν στο ΤΕΙ Θεσσαλονίκης. Τα πράγματα έχουν δρομολογηθεί και για οποιαδήποτε παρόμοια φασιστική πρακτική οι απαντήσεις θα είναι ανάλογες και άμεσες.

4/5/12

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *