Προβολή ντοκυμαντέρ: Κυνήγι θησαυρού

Την Πέμπτη 20/6 θα προβληθεί το ντοκυμαντέρ ”κυνήγι θησαυρού” στις 15:00μμ.
Αίθουσα 208, 2ος όροφος στον κεντρικό διάδρομο.

Είναι μια ερευνητική ταινία για την υπόθεση της εξόρυξης χρυσού στη Β.Χαλκιδική, και την αντίσταση της τοπικής κοινωνίας για την εγκατάσταση μεταλλουργίας χρυσού στην περιοχή της Ολυμπιάδας.

ΕΞΟΡYΞΗ ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΗΝ ΤΡΕΦΕΤΕ ΕΛΠΙΔΕΣ ΑΝ ΘΕΛΕΤΕ ΧΡΥΣΟ ΑΝΟΙΞΤΕ ΤΙΣ ΘΥΡΙΔΕΣ

Εδώ και λίγο καιρό ο τόπος της Χαλκιδικής και όχι μόνο, δέχεται επίθεση από την κυβέρνηση και την εταιρία Eldorado Gold. Κάνουμε λόγο για την αισχρή καταστροφή της φύσης. Στόχος του είναι η εξόρυξη χρυσού και η εκμετάλλευση των ανθρώπων που θα εργαστούν για την εταιρία. Ως αποτέλεσμα προκύπτει η καταστροφή της φύσης και του τόπου κατοικίας τους για ένα μισθό –για την επιβίωσή τους. Η βίαιη συμπεριφορά και η κατάχρηση εξουσίας από την τρικομματική κυβέρνηση, καθώς και η απάθεια κάθε κοινοβουλευτικού μέλους αλλά και των οικολογικών οργανώσεων, μας έχει ωθήσει στο να αντιδράσουμε και αυτό έχει τις συνέπειες του.
Η Eldorado Gold εταιρία μεσαίου μεγέθους και χαμηλού κόστους που δραστηριοποιείται στο μεταλλευτικό/ μεταλλουργικό κλάδο χρυσού, διαθέτει πέντε ενεργά μεταλλεία και αρκετά από αυτά σε αναπτυξιακό και κατασκευαστικό στάδιο. Ο σκοπός της είναι καθαρά το να αναπτυχθεί στην παγκόσμια καπιταλιστική αγορά χωρίς να λογαριάσει τα αγαθά της φύσης και να ασκήσει την εξουσία της ακόμη και εις βάρος αθώων ανθρώπων. «Ως μεγάλος ξένος επενδυτής έχουμε την στήριξη της κυβέρνησης και της δικαιοσύνης» . Από αυτό συμπεραίνουμε ότι η δήθεν ελπιδοφόρα κυβέρνηση στηρίζει αυτό το σχέδιο και δε λογαριάζει τίποτα παρά μόνο το κέρδος. Η αδιαφορία της εξουσίας οδηγεί σε καταστροφικά αποτελέσματα όσο και θέματα υγείας των ανθρώπων.
Η οικολογική καταστροφή από την εξόρυξη χρυσού μπορεί να φαίνεται ότι επηρεάζει μόνο το δήμο Αριστοτέλη αλλά προβλέπεται μόλυνση της Μακεδονίας και της Θράκης. Οι ζημιές θα αποβούν ανεπανόρθωτες για το έδαφος, το νερό αλλά και τον αέρα των περιοχών. Θα εξορύξουν το χρυσό με κυάνιο χημικό στοιχείο το οποίο είναι θανατηφόρο ακόμη και σε μικρές ποσότητες. Επιπλέον, το ξέπλυμα των πετρωμάτων με τόνους νερού οι οποίοι εν συνεχεία θα ρίπτονται στην θάλασσα θα αποβεί μοιραία για τα ύδατα και ειδικά σε περιόδους ξηρασίας.
Περίπου 3000 στρέμματα του βουνού του Κάκαβου όπου βρίσκονται τα ορυχεία των Σκουριών θα κατακερματιστούν. Το δάσος θα υποστεί αποψίλωση προκειμένου να φτιαχτούν δρόμοι, το εργοστάσιο και τα ορυχεία, τα οποία θα βρίσκονται στην επιφάνεια του εδάφους, αλλά και μεγάλης έκτασης λάκκοι οι οποίοι θα χρησιμοποιούνται για την ρήψη αποβλήτων. Εδώ πρέπει να σημειωθεί ότι η αγοράστρια εταιρία δεν έχει υποχρέωση ούτε και ευθύνη περί της προστασίας του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος. Ουσιαστικά το κράτος σε αυτήν την περίπτωση θεσμοθετεί την οικολογική καταστροφή.
Το κράτος προσπαθεί να επιβάλει ένα καθεστώς τρομοκρατίας, με κάθε είδους μέσα, το οποίο αποσκοπεί στην αδρανοποίηση του πλήθους και στην καταστολή οποιασδήποτε μορφής εξέγερση. Για μία ακόμη φορά τα σκυλιά του συστήματος χτυπούν αγωνιζόμενα κομμάτια της κοινωνίας. Μπάτσοι συλλαμβάνουν ανθρώπους στη μέση της νύχτας σπάζοντας τις εισόδους των σπιτιών τους, ρίχνοντας δακρυγόνα σε σχολεία, συλλέγουν γενετικού υλικού χωρίς την συγκατάθεση των συλληφθέντων, βρέφος στο νοσοκομείο από εκτεταμένη χρήση χημικών και πολλά ακόμα περιστατικά. Όλα τα προηγούμενα σε συνδυασμό με την συγκάλυψη των γεγονότων από τα Μέσα Μαζικής Εξαπάτησης αποπροσανατολίζουν την κοινή γνώμη.
Είναι δικαίωμα να έχουμε την φύση άφθαρτη, είναι δικαίωμα να ζούμε σε καθαρό κόσμο χωρίς χρυσό και άλλες μολύνσεις.
ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΤΗΣ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ.

Αυτόνομο σχήμα Τ.Ε.Ι