ΤΕΤΑΡΤΗ 2 ΜΑΪΟΥ – ΤΕΙ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Για τα γεγονότα της Τετάρτης 2 Μαΐου, ημέρα εκλογών του Συμβουλίου Διοίκησης, ακούστηκαν διάφορες εκδοχές, άλλες ψευδείς και άλλες ανακριβείς. Θα βάλουμε τα πράγματα σε μια σειρά περιγράφοντας τα γεγονότα όπως αναφέρθηκαν από τα άτομα της συλλογικότητας μας που απήχθησαν.

Την ημέρα εκείνη είχε προγραμματιστεί παράσταση διαμαρτυρίας από φοιτητές – καθηγητές έξω απ’ το κτήριο της Διοίκησης του ΤΕΙ, με σκοπό το μπλοκάρισμα των εκλογών όπως έγινε και σε άλλα πανεπιστήμια και ΤΕΙ σε όλη τη χώρα.

Παραθέτουμε τα γεγονότα χρονικά.

6:30πμ: Στο σταθμό του ΟΣΕ βρίσκονται 30 άτομα μέλη αριστερών φοιτητικών παρατάξεων.

7:15πμ: 6 άτομα από τη συνέλευση του αυτόνομου σχήματος του ΤΕΙ κατέβηκαν απ’το λεωφορείο του ΟΑΣΘ(52). Απευθείας 20 άτομα μέλη της ΔΑΠ απομόνωσαν τους 3 απ’ αυτούς και τους μετέφεραν με τη βία στο κεντρικό διάδρομο παρουσίας 100 Δαπιτών εξοπλισμένων με σίδερα, λοστούς, ξύλα, αλυσίδες και πυροσβεστήρες. Εκεί συλλέχθησαν τα προσωπικά τους αντικείμενα (κινητά, ταυτότητες, τσάντες).

Από εκείνη τη χρονική στιγμή και μετά μέλη της ΔΑΠ παραταγμένοι μπροστά στη στάση του λεωφορείου «συλλάμβαναν» φοιτητές με βάση την εμφάνισή τους, την οποία δεν ενέκριναν. Οποιαδήποτε αντίσταση απαντιόταν με τραμπουκισμό και ξυλοδαρμό.

7:30πμ: 8 άτομα τα οποία είχαν συλληφθεί μεταφέρονται στο δωματιάκι του συλλόγου φοιτητών, όπου τους περίμεναν μέσα έξι μπράβοι νυχτερινών μαγαζιών. Η εικόνα του δωματίου ήταν έτσι διαμορφωμένη ώστε να θυμίζει δωμάτιο βασανιστηρίων, με καρέκλες και σχοινιά. Ακολούθησε λεκτική και σωματική βία με απειλές κατά των ίδιων και των οικογενειών, σφαλιάρες και μπουνιές.

8:15πμ: όλα τα άτομα μεταφέρθηκαν στην είσοδο του ΤΕΙ και ενώ δεν επιστράφηκαν σε όλους τους «συλληφθέντες» τα προσωπικά αντικείμενα, προσπάθησαν να τους διώξουν απ’ το ΤΕΙ με τις κλωτσιές. Εκείνη τη στιγμή ένα αυτοκίνητο με 5 αλληλέγγυους έφτασε στο σημείο και βλέποντας την εικόνα αυτή έσπευσε να βοηθήσει. Στη σύγκρουση που ακολούθησε (60 Μέλη της ΔΑΠ εναντίων 6) υπήρχαν τραυματισμοί και από τις δύο πλευρές ενώ μετά όμηροι και αλληλέγγυοι κυνηγήθηκαν στα χωράφια ακόμα και με αμάξι από τη ΔΑΠ.

Ο τραμπουκισμός φοιτητών που κατέβαιναν απ’το λεωφορείο στο ΤΕΙ συνεχίστηκε και μετά το παραπάνω περιστατικό, παίρνοντας σβάρνα ακόμα και αυτούς που ήρθαν για τα μαθήματα τους, έως και τη λήξη των εκλογών.

Ο στρατός της ΔΑΠ – μπράβων ΟΝΝΕΔ επιτέθηκε και σε μέλη του ΜΑΣ και των εκτάκτων καθηγητών χωρίς καμία διάκριση, απαγορεύοντας τους την είσοδο στο ΤΕΙ και το μοίρασμα φυλλαδίων.

Λίγες μέρες πριν τις εθνικές εκλογές στην ατζέντα του Σαμαρά υπήρχε ξεκάθαρα ένα οργανωμένο σχέδιο προάσπισης των εκλογών του ΣΔ με κάθε μέσο. Αφενός για να εξασφαλίσουν με αυτόν τον τρόπο την ικανοποίηση των κομματικών τους συμφερόντων και των αφεντικών τους (δημόσια τοποθέτηση του Σαμαρά για την εκπαιδευτική αναδιάρθρωση, την εφαρμογή του νέου νόμου και την καταστολή κάθε μέσου αντίδρασης του φοιτητικού κινήματος). Αφετέρου για να ενισχύσουν το προφίλ που τους θέλει να κάνουν κουμάντο στα ιδρύματα δείχνοντας το αληθινό πρόσωπο του διεφθαρμένου φοιτητικού συνδικαλισμού.
Μόνο με ένα τέτοιο επίπεδο βίας θα μπορούσε να αποτραπεί κάθε είδους αντίδραση για την διεξαγωγή των εκλογών του ΣΔ, βρίσκοντας για άλλη μια φορά τη ΔΑΠ-ΝΔΦΚ στην πρώτη γραμμή.

Η διοίκηση του ΤΕΙ είναι άμεσα συνένοχη για το περιστατικό και τις προεκτάσεις που παίρνει, αφού επιτρέπει τέτοιου είδους πρακτικές (μπραβιλίκια, απαγωγές, ξυλοδαρμοί φοιτητών και καθηγητών) να λαμβάνουν χώρα νομιμοποιώντας τες υπό το όνομα του συγκεκριμένου «φοιτητικού συλλόγου». Φυσικά δεν τρέφουμε καμία αυταπάτη ότι ένα τέτοιο μοντέλο διοίκησης προσφέρει εύφορο έδαφος για να ευδοκιμήσουν σχέσεις κομματικών συμφερόντων μεταξύ Γραμματειών – καθηγητών – παρατάξεων, καταστέλλοντας κάθε ελεύθερη άποψη διατυπώνεται και έρχεται σε σύγκρουση με τα συμφέροντα τους.

Είναι ευθύνη όλων μας να αντιστεκόμαστε χωρίς κανένα έλεος σε λογικές και πρακτικές που καταστέλλουν κάθε αγωνιστική κινητοποίηση και τρομοκρατούν κάθε φοιτητή ο οποίος δεν έχει επιλέξει τον ίδιο δρόμο με αυτόν της υποταγής, της καβάτζας και του γλειψίματος.

Ο δρόμος που έχουμε επιλέξει είναι μακριά από κομματικά συμφέροντα και συμφέροντα τρίτων. Δημιουργούμε συνελεύσεις για την οργάνωση και την υπεράσπιση των δικών μας συμφερόντων με ανοιχτές και αμεσοδημοκρατικές διαδικασίες, σε κάθε πτυχή της ζωής μας. Προωθούμε την αυτοοργάνωση και την αλληλεγγύη ως εργαλείο ρήξης με το υπάρχον κλειστό πολιτικό πλαίσιο του συστήματος, μέσα και έξω απ’ τα πανεπιστήμια. Παίρνοντας στα χέρια μας την κατάσταση χωρίς να δεχόμαστε το ρόλο του κομπάρσου στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων, με σκοπό τη συνειδητοποίηση, τη συλλογικοποίηση και τη συμμετοχή όλων μας, ως τη γενικευμένη αυτοδιέυθυνση των ζωών μας.

ΚΑΝΕΝΑ ΕΛΕΟΣ ΣΤΑ ΔΙΣΕΓΓΟΝΑ ΤΩΝ ΧΟΥΝΤΙΚΩΝ
ΠΟΛΕΜΟΣ ΜΕ ΚΑΘΕ ΜΕΣΟ ΣΕ ΚΑΘΕ ΜΟΡΦΗ ΦΑΣΙΣΜΟΥ
ΕΩΣ ΤΗΝ ΑΤΑΞΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Υ.Γ. ο ξυλοδαρμός στελεχών της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ καθώς και η εξαφάνιση της πολιτικής τους παρουσίας στο ΑΠΘ και στο ΠΑΜΑΚ ήταν η άμεση απάντηση που επέλεξαν οι σύντροφοι , που δραστηριοποιούνται πολιτικά στα εν λόγω εκπαιδευτικά ιδρύματα, για τα γεγονότα που διαδραματίστηκαν στο ΤΕΙ Θεσσαλονίκης. Τα πράγματα έχουν δρομολογηθεί και για οποιαδήποτε παρόμοια φασιστική πρακτική οι απαντήσεις θα είναι ανάλογες και άμεσες.

4/5/12

Κανένας νόμος για εμάς, χωρίς εμάς. Μπλοκάρισμα των Συμβουλίων Διοίκησης.

ΟΥΤΕ ΤΑ ΣΔ, ΟΥΤΕ ΚΑΝΕΝΑΣ ΝΟΜΟΣ ΘΑ ΣΩΣΟΥΝ ΤΑ ΤΕΙ

Το σημερινό μοντέλο διοίκησης και λειτουργίας των Πανεπιστημίων και ΤΕΙ,δε χωρά πλέον καμία αμφιβολία ότι αποσκοπεί στη δημιουργία ατόμων για την επάνδρωση της βιομηχανίας παραγωγής. Η σύγχρονη παιδεία έχει θυσιαστεί στο βωμό της εντατικοποίησης,της βαθμοθηρίας,της ανταγωνιστικότητας,της παραπαιδείας και της στείρας γνώσης. Όλα αυτά νομιμοποιούνται από το νέο νόμο πλαίσιο που ψηφίστηκε. Μία παιδεία λοιπόν των πολιτικών και οικονομικών συμφερόντων,έρχεται τώρα να θεσμοθετήσει η διοίκηση παίζοντας το ρόλο του νταβά στο μπουρδέλο της κρατικής εκπαίδευσης.

Στην πράξη τα ”μη κρατικά & μη κερδοσκοπικά ανώτατα” ιδρύματα θα είναι κοινοπραξίες ανάμεσα στα πιο λούμπεν εκπαιδευτικά μαγαζιά της Αγγλίας,των ΗΠΑ ή της Γαλλίας και τους απατεώνες των ντόπιων colleges και σια. Για την πραγμάτωση όλων αυτών είναι υπεύθυνα τα ΣΔ (Συμβούλια Διοίκησης) που εισάγονται από το νέο νόμο-πλαίσιο για τα ΑΕΙ-ΤΕΙ και θα αποτελούνται από καθηγητές,έναν φοιτητή και εξωπανεπιστημιακούς. Ουσιαστικά,οι εξωπανεπιστημιακοί και οι καθηγητές θα κρύβονται πίσω από τον τίτλο “ερευνητικές δραστηριότητες”, στην πραγματικότητα όμως, θα ”απελευθερωθούν” τα νταραβέρια των δημοσίων πανεπιστημίων με τις επιχειρήσεις που ως τώρα γίνονταν ανεπίσημα.

Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι οι επιχειρήσεις βρίσκονταν ήδη στα τει – πανεπιστήμια, ιδιωτικές λέσχες, συγγράμματα, ερευνητικά προγράμματα και security ασφαλείας είναι κάποια παραδείγματα που υπάρχουν σε κάποιες σχολές. Δεν περιμέναμε λοιπόν το νέο νόμο πλαίσιο για να εναντιωθούμε σε αυτό το χρεοκοπημένο εκπαιδευτικό σύστημα. Ο νέος νόμος συνεχίζει στα βήματα του προηγούμενου, υιοθετώντας πολλά από τα σημεία του που ούτε αυτό μας βρίσκει σύμφωνους.

Εδώ να ξεκαθαρίσουμε ότι δεν αναγνωρίζουμε δίπλα μας όσους αγωνίζονται και στηρίζουν την μη ψήφισή του μόνο και μόνο επειδή διακυβεύονται τα ατομικά τους συμφέροντα όπως:

Τους δασκάλους-καθηγητές εξουσιαστές που προστατεύουν τα φέουδα τους. Σίγουρα δεν σκοπεύουν να παραιτηθούν από τις προσόδους που αποφέρει η έδρα τους καθώς με τις αποφάσεις των ΣΔ θα μπουν στη διαδικασία να αξιολογούνται μεταξύ τους.

Επίσης, τις περίφημες φοιτητικές παρατάξεις που παριστάνουν ότι υπερασπίζονται ”κεκτημένα” και περνούν τον καιρό τους σε εμφυλίους της πλάκας. Υπάρχει ένα μοναδικό σημείο που οι παρατάξεις αυτές επιδεικνύουν πραγματική ζωτικότητα και αντανακλαστικά, η υπεράσπιση του φοιτητικού συντεχνιακού δικαιώματος, οι πελατειακές τους σχέσεις, καθώς και η διαχωρισμένη φοιτητική τους ιδιότητα.

Δεν μπλοκάρουμε απλά το συμβούλιο διοίκησης,αγωνιζόμαστε για ένα άλλο σύστημα εκπαίδευσης όπου η υπεράσπιση του κοινωνικού και δωρεάν πανεπιστημίου είναι αναγκαία. Κουραστήκαμε με την με την καθηγητική φεουδαρχία, τις χρεοκοπημένες παρατάξεις και τις μικροαστικές φιλοδοξίες του φοιτηταριάτου. Χρειάζεται η κάθετη αντιπαλότητα όχι μόνο σε κάθε ”εκσυγχρονισμό” και κάθε είδους ”επιχειρησιακό” πανεπιστήμιο, αλλά και στο τωρινό και χρεοκοπημένο μοντέλο. Πραγματοποιούμε ανοιχτές για όλους συνελεύσεις με αμεσοδημοκρατικές διαδικασίες συνδιαμορφώνουμε τις πολιτικές μας δράσεις ενώ ταυτόχρονα γκρεμίζουμε τις σχέσεις και λογικές ιεραρχίας. Θέλουμε να λύσουμε τα προβλήματα μας μακρυά από τα κλειστά πλαίσια του συστήματος, καταρρίπτοντας τον μύθο που θέλει φοιτητές και εργαζομένους να είναι πιόνια των εκμεταλλευτών. Δεν περιμέναμε τίποτα απ’ αυτούς και δεν έχουμε σκοπό να ζητιανέψουμε.

καλούμε σε:
μαζικό μπλοκάρισμα των εκλογών για το συμβούλιο διοίκησης του ΑΤΕΙΘ
Τετάρτη 2/5 στις 8πμ στο κτίριο της διοίκησης

ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ-ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ-ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΜΑΣ ΣΤΑ ΨΕΥΤΟΔΙΛΗΜΜΑΤΑ ΤΟΥΣ

Ζούμε στην εποχή όπου όλες οι υποσχέσεις για ευημερία και ανάπτυξη τελείωσαν, δε χωράει πλέον στη συνείδηση της κοινωνίας καμία αυταπάτη. Το “αμερικάνικο όνειρο” της αφθονίας και του άγριου καταναλωτισμού καταρρέει και μαζί του παρασύρει όλο τον συρφετό της αντιπροσωπευτικής κοινοβουλευτικής δημοκρατίας. Λέξεις όπως: φτώχεια, εξαθλίωση και αναξιοπρέπεια χαρακτηρίζουν τις συνθήκες που συγκροτούν την κοινωνία, αλλά ταυτόχρονα είναι αυτές που την εξεγείρουν.

Η αύξηση της μαζικότητας του κόσμου στους δρόμους αποτελεί φυσικό φαινόμενο μέσα από το κλίμα απόγνωσης που επικρατεί. Το τελευταίο ανάχωμα του κράτους για την επιβίωση του σε μία τέτοια κατάσταση είναι να θέτει πλαστά διλήμματα του τύπου: ευρώ ή όχι ευρώ, αυτοδύναμη κυβέρνηση ή “εθνικής σωτηρίας” που δρουν αποπροσανατολιστικά. Απώτερος σκοπός όμως του κράτους είναι να προσπαθεί να κρατήσει ακέραιους τους θεσμούς που έχει θεσπίσει απέναντι σε μια κοινωνία που διαρκώς τους αμφισβητεί. Όλα αυτά διχάζουν και αποτρέπουν την κοινωνία απ’ το να θέσει τους δικούς της κανόνες και να λειτουργήσει χωρίς δεσμούς εξάρτησης και εκμετάλλευσης.

Στόχος μας μπροστά σε όλο αυτό το θέατρο του παραλόγου, του σκοταδισμού και της παραπληροφόρησης είναι να χειραφετηθούμε από αντιπροσώπους, διαμεσολαβητές και νταβατζήδες. Χτίζοντας σχέσεις αλληλεγγύης και ισότητας μπορούμε να μετατρέψουμε την απόγνωση σε δημιουργία, την αντιπροσώπευση σε αυτονομία και να συνδιαμορφώσουμε νέους θεσμούς σε διάφορους τομείς της κοινωνικής ζωής.

ΟΛΟΙ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΣΤΙΣ 17 ΝΟΕΜΒΡΗ ΣΤΗΝ ΚΑΜΑΡΑ 6ΜΜ

ΑΥΤΟΝΟΜΙΑ – ΙΣΟΤΗΤΑ – ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ

Η εμπορευματοποίηση της παιδείας

    Όπως εξελίσσονται τα πράγματα και με πρόσχημα την οικονομική κρίση, ένα ένα όλα τα αγαθά χάνουν τον κοινωνικό τους χαρακτήρα. Ποιο συγκεκριμένα η παιδεία που θα έπρεπε να είναι ένα ελεύθερο αγαθό γίνεται απρόσιτη για ένα μεγάλο μέρος της κοινωνίας. Ο κρατικός μηχανισμός με το νέο νόμο πλαίσιο, μεταλλάσσει τα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ σε ιδιωτικές επιχειρήσεις, δίνοντας χώρο σε ιδιώτες να αναλάβουν τις ευθύνες της δημόσιας εκπαίδευσης, με όρους κέρδους.


   Η κατάσταση των Τ.Ε.Ι.


   Ήδη από το Σεπτέμβριο του 2010 η κατάσταση στα δεκαέξι ΤΕΙ της χώρας πάει από το κακό στο χειρότερο. Η υποχρηματοδότηση έχει ξεπεράσει το 35% και αυτό έχει ως αποτέλεσμα τα εξής:

  • μείωση υλικού και τεχνικού εξοπλισμού στα εργαστήρια.

  • μείωση των έκτακτων καθηγητών που καλύπτουν το 75% του εκπαιδευτικού προσωπικού.

  • συγχωνεύσεις σε τμήματα σχολών και κλείσιμο πολλών περιφερειακών τμημάτων.

   Όλα τα παραπάνω, υποβαθμίζουν την ποιότητα των εργαστηρίων που είναι σήμα κατατεθέν της τεχνολογικής εκπαίδευσης, πράγμα που είναι και επικίνδυνο για αυτόν που ασκεί το επάγγελμα π.χ. Το επάγγελμα του νοσηλευτή, που συνδέεται άμεσα με ανθρώπινες ζωές, γίνεται επικίνδυνο στην άσκησή του λόγω μειωμένων γνώσεων. Και σαν να μην φτάνουν όλα αυτά, με τα ν+2 χρόνια σπουδών δυσκολεύετε ακόμη περισσότερο η απόκτηση του πτυχίου.


   Η άποψή μας για μια παιδεία ελεύθερη και δημόσια 


   Η παιδεία και η γνώση εξαιτίας της φύσης τους παράγουν την ελεύθερη κριτική σκέψη και την αμφισβήτηση. Έτσι είναι λογικό σ' ένα σύστημα που δεν επιθυμεί ελεύθερους ανθρώπους να επιτίθεται στην εκπαίδευση είτε καθιστώντας δύσκολη την πρόσβαση σε αυτή είτε παράγοντας στείρα και εξειδικευμένη γνώση σε άμεση εξάρτηση με την παραγωγική διαδικασία. Με αυτό τον τρόπο δημιουργεί ανθρώπους – γρανάζια του συστήματος.

   Έτσι αντιλαμβανόμαστε ότι το ζήτημα της παιδείας είναι απόλυτα κοινωνικό και ως τέτοιο θα έπρεπε να αντιμετωπίζεται απ' όλους.

  • Η ελευθεριακή παιδεία θέτει τις δομές για την ύπαρξη μιας ελεύθερης κοινωνίας. Η μετουσίωση του κάθε εκπαιδευτικού ιδρύματος σε ελευθεριακό κοινωνικό και δημόσιο γίνεται μέσω κινηματικών διεργασιών γεννώντας ανθρώπους ατομικά και συλλογικά αυτόνομους.

  • Ο αγώνας για την ελεύθερη πρόσβαση στη μάθηση και την κατάργηση των διοικητικών συμβουλίων, επιτροπών και εκλογών, πρέπει να είναι διαρκής προτάσσοντας την αυτοδιαχείριση του ιδρύματος από φοιτητές καθηγητές και εργαζόμενους μέσα από αμεσοδημοκρατικές συνελεύσεις.