Προβολή ντοκυμαντέρ: Κυνήγι θησαυρού

Την Πέμπτη 20/6 θα προβληθεί το ντοκυμαντέρ ”κυνήγι θησαυρού” στις 15:00μμ.
Αίθουσα 208, 2ος όροφος στον κεντρικό διάδρομο.

Είναι μια ερευνητική ταινία για την υπόθεση της εξόρυξης χρυσού στη Β.Χαλκιδική, και την αντίσταση της τοπικής κοινωνίας για την εγκατάσταση μεταλλουργίας χρυσού στην περιοχή της Ολυμπιάδας.

ΕΞΟΡYΞΗ ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΗΝ ΤΡΕΦΕΤΕ ΕΛΠΙΔΕΣ ΑΝ ΘΕΛΕΤΕ ΧΡΥΣΟ ΑΝΟΙΞΤΕ ΤΙΣ ΘΥΡΙΔΕΣ

Εδώ και λίγο καιρό ο τόπος της Χαλκιδικής και όχι μόνο, δέχεται επίθεση από την κυβέρνηση και την εταιρία Eldorado Gold. Κάνουμε λόγο για την αισχρή καταστροφή της φύσης. Στόχος του είναι η εξόρυξη χρυσού και η εκμετάλλευση των ανθρώπων που θα εργαστούν για την εταιρία. Ως αποτέλεσμα προκύπτει η καταστροφή της φύσης και του τόπου κατοικίας τους για ένα μισθό –για την επιβίωσή τους. Η βίαιη συμπεριφορά και η κατάχρηση εξουσίας από την τρικομματική κυβέρνηση, καθώς και η απάθεια κάθε κοινοβουλευτικού μέλους αλλά και των οικολογικών οργανώσεων, μας έχει ωθήσει στο να αντιδράσουμε και αυτό έχει τις συνέπειες του.
Η Eldorado Gold εταιρία μεσαίου μεγέθους και χαμηλού κόστους που δραστηριοποιείται στο μεταλλευτικό/ μεταλλουργικό κλάδο χρυσού, διαθέτει πέντε ενεργά μεταλλεία και αρκετά από αυτά σε αναπτυξιακό και κατασκευαστικό στάδιο. Ο σκοπός της είναι καθαρά το να αναπτυχθεί στην παγκόσμια καπιταλιστική αγορά χωρίς να λογαριάσει τα αγαθά της φύσης και να ασκήσει την εξουσία της ακόμη και εις βάρος αθώων ανθρώπων. «Ως μεγάλος ξένος επενδυτής έχουμε την στήριξη της κυβέρνησης και της δικαιοσύνης» . Από αυτό συμπεραίνουμε ότι η δήθεν ελπιδοφόρα κυβέρνηση στηρίζει αυτό το σχέδιο και δε λογαριάζει τίποτα παρά μόνο το κέρδος. Η αδιαφορία της εξουσίας οδηγεί σε καταστροφικά αποτελέσματα όσο και θέματα υγείας των ανθρώπων.
Η οικολογική καταστροφή από την εξόρυξη χρυσού μπορεί να φαίνεται ότι επηρεάζει μόνο το δήμο Αριστοτέλη αλλά προβλέπεται μόλυνση της Μακεδονίας και της Θράκης. Οι ζημιές θα αποβούν ανεπανόρθωτες για το έδαφος, το νερό αλλά και τον αέρα των περιοχών. Θα εξορύξουν το χρυσό με κυάνιο χημικό στοιχείο το οποίο είναι θανατηφόρο ακόμη και σε μικρές ποσότητες. Επιπλέον, το ξέπλυμα των πετρωμάτων με τόνους νερού οι οποίοι εν συνεχεία θα ρίπτονται στην θάλασσα θα αποβεί μοιραία για τα ύδατα και ειδικά σε περιόδους ξηρασίας.
Περίπου 3000 στρέμματα του βουνού του Κάκαβου όπου βρίσκονται τα ορυχεία των Σκουριών θα κατακερματιστούν. Το δάσος θα υποστεί αποψίλωση προκειμένου να φτιαχτούν δρόμοι, το εργοστάσιο και τα ορυχεία, τα οποία θα βρίσκονται στην επιφάνεια του εδάφους, αλλά και μεγάλης έκτασης λάκκοι οι οποίοι θα χρησιμοποιούνται για την ρήψη αποβλήτων. Εδώ πρέπει να σημειωθεί ότι η αγοράστρια εταιρία δεν έχει υποχρέωση ούτε και ευθύνη περί της προστασίας του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος. Ουσιαστικά το κράτος σε αυτήν την περίπτωση θεσμοθετεί την οικολογική καταστροφή.
Το κράτος προσπαθεί να επιβάλει ένα καθεστώς τρομοκρατίας, με κάθε είδους μέσα, το οποίο αποσκοπεί στην αδρανοποίηση του πλήθους και στην καταστολή οποιασδήποτε μορφής εξέγερση. Για μία ακόμη φορά τα σκυλιά του συστήματος χτυπούν αγωνιζόμενα κομμάτια της κοινωνίας. Μπάτσοι συλλαμβάνουν ανθρώπους στη μέση της νύχτας σπάζοντας τις εισόδους των σπιτιών τους, ρίχνοντας δακρυγόνα σε σχολεία, συλλέγουν γενετικού υλικού χωρίς την συγκατάθεση των συλληφθέντων, βρέφος στο νοσοκομείο από εκτεταμένη χρήση χημικών και πολλά ακόμα περιστατικά. Όλα τα προηγούμενα σε συνδυασμό με την συγκάλυψη των γεγονότων από τα Μέσα Μαζικής Εξαπάτησης αποπροσανατολίζουν την κοινή γνώμη.
Είναι δικαίωμα να έχουμε την φύση άφθαρτη, είναι δικαίωμα να ζούμε σε καθαρό κόσμο χωρίς χρυσό και άλλες μολύνσεις.
ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΤΗΣ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ.

Αυτόνομο σχήμα Τ.Ε.Ι

ανοιχτή συνέλευση για το συντονισμό δράσεων για τα ΣΔ

Τη Δευτέρα 30/4 6μμ θα γίνει ανοιχτή συνέλευση στο τρίγωνο του πολυτεχνείου, με σκοπό να συντονίσουμε τις δράσεις μας ενάντια στις εκλογές του Συμβουλίου Διοίκησης των ΤΕΙ που θα γίνει την Τετάρτη 2/5, για την εφαρμογή του νέου νόμου.

Αυτή θα είναι η τελευταία μας ευκαιρία να αποτρέψουμε την εφαρμογή του νόμου. Οφείλουμε να είμαστε όλοι εκεί, για να μην ζητάμε ευθύνες από άλλους, παίρνοντας την κατάσταση στα χέρια μας.

Προβολή ταινίας: The Great Dictator

Τη Δευτέρα 5/12 θα προβληθεί η ταινία “The Great Dictator” με τον Τσάρλι Τσάπλιν.
Στις 4:30μμ στη τελευταία από τις 200άρες του δευτέρου ορόφου, στον κεντρικό διάδρομο.
θα ακολουθήσει συζήτηση μετά τη ταινία..

“Ύστερα από είκοσι χρόνια σε ένα νοσοκομείο, υποφέροντας από αμνησία, ένας εβραίος κουρέας επιστρέφει στην πατρίδα του. Εκεί όμως πολλά έχουν αλλάξει, καθώς ο παρανοϊκός δικτάτορας της Τομανίας, Αντενόιντ Χίνκελ, ο οποίος είναι ολόιδιος με αυτόν, σχεδιάζει να κατακτήσει τον κόσμο ξεκινώντας ταυτόχρονα μια μεγάλη εκστρατεία αντισημιτισμού. Όμως η ομοιότητα του ντροπαλού κουρέα με το μεγαλομανή δικτάτορα θα γίνει αιτία τρομερών παρεξηγήσεων.”

ΚΑΜΙΑ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ΚΑΙ ΚΑΝΕΝΑΣ ΕΚΒΙΑΣΜΟΣ ΑΠΟ ΚΑΜΙΑ ΠΑΡΑΤΑΞΟΥΛΑ ΣΤΟ ΤΕΙ

Τη Δευτέρα 3/10/2011 ημέρα γεν. Συνελεύσεων στο ΑΤΕΙΘ, στη συνέλευση της ΣΤΕΤΡΟΔ παρευρίσκονταν άτομα τα οποία αδιαφορούσαν για τη διαδικασία της γενικής συνέλευσης, αλλά εμφανίστηκαν με μοναδικό σκοπό την ψήφιση της γραμμής της ΔΑΠ, έπειτα από τηλεφωνήματα. Παρ’ όλα αυτά δεν μας εντυπωσιάζει αυτή η τακτική καθώς πρόκειται για μια πάγια στρατηγική που ακολουθεί κατά κόρων η ΔΑΠ στα ΑΕΙ-ΤΕΙ όλης της χώρας. Το γεγονός όμως που έφτασε την κατάσταση στα άκρα είναι οι προσωπικές απειλές που δέχτηκε άτομο το οποίο εξέφραζε διαφορετικές απόψεις από αυτές της ΔΑΠ. Πιο συγκεκριμένα, μετά τη λήξη της συνέλευσης, ένα από τα πρωτοπαλίκαρα του Σαμαρά προσπάθησε ανεπιτυχώς να τρομοκρατήσει το άτομο αυτό απευθυνόμενος σε αυτό με το επίθετο του, με φράσεις όπως: “Σας έχω όλους φακελωμένους”, “Εδώ μέσα κάνω ότι θέλω εγώ”, “Δε θα περάσετε ποτέ μάθημα”, “Ξέρω τον αδελφό σου και πού σπουδάζει”, “Δε θα ξαναπατήσετε το πόδι σας εδώ μέσα”, “Το ΤΕΙ είναι δικό μου” κ.α. Οικειοποιούμενος πλήρως τακτικές που αρμόζουν μόνο σε μπάτσους και φασίστες. Όταν του έγινε ξεκάθαρο ότι δεν ανεχόμαστε τέτοιες συμπεριφορές, η πρώτη του αντίδραση ήταν να επιτεθεί. Προφανώς σε αυτή την κατάσταση η αντίδραση μας ήταν η αντίστοιχη. Και στο παρελθόν άλλωστε έχουν γίνει παρόμοια περιστατικά τα οποία ούτε στο ελάχιστο δεν έχουν αναχαιτίσει τις δράσεις μας.

 Οι Γεν. Συνελεύσεις και ο ρόλος των κομματόσκυλων

Η στάση της ΔΑΠ είναι απαξιωτική απέναντι στις γενικές συνελεύσεις του ΤΕΙ, είτε εμποδίζοντας τη λειτουργία τους είτε μη επικυρώνοντας τις αποφάσεις τους με τη σφραγίδα του συλλόγου την οποία κατέχουν. Αυτό αφενός στερεί το δημοκρατικό δικαίωμα του κάθε φοιτητή να συμμετέχει ενεργά και να αποφασίζει για ζητήματα της σχολής του, αφετέρου τους εξασφαλίζει το μονοπώλιο λήψης αποφάσεων. Ξαφνικά όμως τον τελευταίο καιρό θυμήθηκαν την ύπαρξη και τον ρόλο των γεν. Συνελεύσεων που επί 4 χρόνια είχαν ξεχάσει. Αυτό μόνο τυχαίο δε μπορεί να είναι! Καθώς από εδώ και πέρα σύμφωνα με τον νέο νόμο η θέση τους και η παρουσία τους στα πανεπιστήμια αποδυναμώνεται. Στο κυνήγι της δημιουργίας εντυπώσεων ενός αγωνιστικού προφίλ προωθεί την ως τώρα αντίθετη σε αυτή πρακτική της κατάληψης. Λειτουργώντας αποκλειστικά και μόνο για την κάλυψη των δικών της συμφερόντων, ενώ στην πραγματικότητα δε της καίγεται καρφί για τις πραγματικές ανάγκες των φοιτητών, ίσα-ίσα τις εκμεταλλεύεται προς όφελος της. Ούτως ή άλλως θα έπρεπε να προκαλεί απέχθεια στο σύνολο των φοιτητών και μόνο η απόλυτα ιεραρχική εμφάνιση της ΔΑΠ στις γεν. Συνελεύσεις με πρώτο τον αρχηγό και με ακολουθητές τους κοινούς ΔΑΠίτες, ο συνειρμός είναι ξεκάθαρος: ΤΣΟΜΠΑΝΗΣ – ΠΡΟΒΑΤΑ !

Οι απειλές του τύπου “Σας έχω φακελωμένους”, “Δε θα περάσετε μάθημα” δεν είναι ούτε τυχαίες ούτε άτοπες. Είναι γνωστή η επιρροή της ΔΑΠ μέσα στο ΤΕΙ, είτε με την συνεχή και ανενόχλητη πρόσβαση της στις γραμματείες των σχολών, είτε με τη σχέση με συγκεκριμένους καθηγητές. Η επιρροή της άλλωστε είναι και αυτή που της εξασφαλίζει την εκλογική αυτοδυναμία, κάνοντας τα εκάστοτε ρουσφέτια, στους ψηφοφόρους-φοιτητές.

Η άνετη πρόσβαση που έχει η ΔΑΠ στις γραμματείες, της εξασφαλίζει και την ανατροφοδότηση έμψυχου δυναμικού μέσω του προσηλυτισμού που κάνει στους πρωτοετείς κατά την διάρκεια των εγγραφών. Αυτό φυσικά επιτυγχάνεται μέσω της επιβλητικής τους παρουσίας στο χώρο των εγγραφών με αφίσες, πάγκους, με υπόσχεση το άμεσο οικονομικό κέρδος(κέρδη από τα πάρτι), και σαφώς με την προκλητική παρουσία των θηλυκών μελών της ΔΑΠ, που λειτουργούν ως βιτρίνα και πηγή μέθης, και κατ΄επέκταση εξασφαλίζουν τη συμμετοχή ατόμων σε μια παράταξη για την οποία δε γνωρίζουν τίποτα. Αυτό το κατάπτυστο φαινόμενο διευρύνει το χάσμα της ισότητας των δύο φύλων και αναπαράγει την πιο αισχρή κοινωνική ανισότητα παρουσιάζοντας τη γυναίκα ως σκεύος ηδονής. Επίσης στα ανταλλάγματα συμπεριλαμβάνονται πέρα από υπηρεσίες (γρήγορη εξυπηρέτηση σε ατομικές ανάγκες φοιτητών – ρουσφέτια), και υλικά αγαθά όπως δωρεάν ποτά σε μαγαζιά που είναι γνωστά για τις σχέσεις συνεργασίας που έχουν με τα κεφάλια της ΔΑΠ.

Στα μαγαζιά αυτά άλλωστε κάνουν και τα πάρτι τους, εξασφαλίζοντας τους πελάτες με το αζημίωτο. Έτσι και αλλιώς είναι γνωστά τα υπέρογκα ποσά που καρπώνονται οι αρχιΔΑΠίτες από τα πάρτι αυτά. Σαν να μην έφταναν όλα αυτά η διασκέδαση που προάγεται στα πάρτι τους αναπαράγει στην πιο κραυγαλέα της μορφή την εκτονωτικού τύπου καθιερωμένη διασκέδαση των νεόπλουτων μικροαστών.

Η παρουσία της ΔΑΠ μπορεί να παρεμποδίζει την ελευθερία γνώμης και δράσης στο ΤΕΙ, ωστόσο οι δράσεις μας δεν προσδιορίζονται από τι κάνει και τι δεν κάνει η ΔΑΠ. Υπάρχουν σημαντικότερα πράγματα να ασχοληθούμε, όμως δεν μπορούμε να μείνουμε με σταυρωμένα τα χέρια όταν απειλούνται φοιτητές για τις απόψεις που φέρουν. Για αυτούς τους λόγους είναι αναγκαίο ο καθένας και η καθεμιά μας να αποκτήσει ελεύθερη κριτική σκέψη, να σπάσει τη λογική της ανάθεσης, αναλαμβάνοντας τις ευθύνες που του/της αναλογούν σε ατομικό και συλλογικό επίπεδο. Δεν θέλουμε να λεγόμαστε “διαφωτιστές” ούτε αυτοπροσδιοριζόμαστε ως “σωτήρες” δίνοντας λύση στα προβλήματα, αλλά δίνουμε τον τρόπο να θέσουμε τα ερωτήματα στους εαυτούς μας, λειτουργώντας με αμεσοδημοκρατικές διαδικασίες.

Αυτόνομο Σχήμα ΤΕΙΘ